D-vitamiini yleisterveyden ylläpidon avainasemassa

D-vitamiinin puutos on sitä yleisempää, mitä kauempana päiväntasaajasta asutaan. Esimerkiksi Pohjois- Euroopassa seerumin d-vitamiini laskee kesän jälkeen n. 1 nmol/l per viikko, talven mittaan se on jo 25-35 nmol viikossa.  Eli jopa 90 % niistä suomalaisista kärsii d- vitamiinin vajeesta, jotka eivät ota d- vitamiinia lisäravinteena reilusti. Jopa aurinkoisessa Turkissa podetaan jonkin asteista d-vitamiinin vajausta, sillä vain joka neljännellä aikuisella on sitä veressään riittävästi (>75nmol/l). Viime vuosien tutkimukset ovat muuttaneet radikaalisti käsitystä siitä, miten tärkeää riittävä d-vitamiinin saanti on kansanterveydelle. Ihmiset käyttävät lääkkeitä hyvin paljon turhaan ja potevat sairauksia aivan suotta. Tämä on osaksi vaikuttanut myös terveydenhuollon kustannuksiin.

Kouluajoilta jäi erityisen selväksi, että d- vitamiini on tärkeä luuston ja hampaiden muodostumisen kannalta. Se vaan ei pelkästään jää siihen, vaan d- vitamiini on myös elimistön jokaisen kudoksen perussäätelijä. Solutasolla vaikutukset ovat merkittäviä niin solujen jakautumisen vilkkaudessa ja erilaistumisessa. Lisäksi kudosten kehittyminen sille ominaiseen tehtävään edellyttää riittävää d-vitamiinin saantia. Koska d-vitamiiini estää solujen jakautumista, on sillä merkkitävä rooli myös elimistön omana sytostaattina ja näin ollen sillä on merkitystä myös mm syövän synnylle ja monille muille kroonisille sairauksille. Tätä vitamiinia voisi kutsua myös hormoniksi, joka on muodostunut maksassa kalsidiolikdi d3- vitamiinista. Kyseessä on varastoitunut d-vitamiinimuoto. Aktiiviseen muuotoon d-vitamiini muuttuu munuaisissa, kalsitrioliksi. Tämä aktiivinen muoto vaikuttaa ainakin 300 geenin aktiivisuuteen yli 30 kudoksessa. Nykytiedon mukaan d- vitamiinireseptoreita on elimistössä joka puolella ja solunsisäisiä reseptoreita on lähes kaikissa kudoksissa mm. aivoissa, sydämessä ja suolistossa.

D- vitamiini siis vähentää osaltaan riskiä sairaustua mm. seuraaviin tauteihin:
  • erilaiset syövät
  • MS- tauti
  • diabetes
  • tuberkuloosi
  • influenssa
  • suolistoperäiset sairaudet
  • sydän- ja verisuonitaudit
  • masennus
  • muistisairaudet
  • astma
  • atopia


Kalsidiolin pitoisuus veressä kuvaa d-vitamiinin saannin riittävyyttä. Kun veripitoisuutta mitataan, laboratorio antaa myös viitearvot (Suomessa 40-80 nmol/l), joka antaa osviittaa terveiden ihmisten d-vitamiinitasojen välillä. Yhtä ja ainoaa neuvoa oikealle d-vitamiinin veripitoisuudelle ei ole, sillä sen tarve on riippuvainen iästä, painosta, auringonsaannista, yleisestä terveyden tilasta, dieetistä ja niin edelleen. Tutkijat ovat yhtä mieltä ainakin siitä, että alle 50 nmol/l kalsidiolia veressä tarkoittaa d- vitamiinin vajetta, mikä johtaa esimerkiksi lapsilla riisitautiin ja aikuisilla riski sairastua osteomalasiaan kasvaa. Vanhuksilla taas on huomattu, että  yli 75 nmol/l ehkäisee osteoporoottisten murtumien syntyä. Päiväntasaajalla luonnonvaraisesti asuvilla ihmisillä kalsidiolin pitoisuus veressä on usein yli 100 nmol/l ympäri vuoden.

Jokaisen ihmisen olisi syytä mitata verestään d- vitamiinitasonsa! 

Lue lisää seerumin d-vitamiinista

Erityistilanteita, jolloin d-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää:


  • raskaana olevat naiset tarvitsevat 100 ug vuorokaudessa, jotta voidaan ehkäistä raskaus- ja synnytyskomplikaatioita sekä synnytyksen jälkeistä masennusta. Myös matala d-vitamiini johtaa sikiön perintötekijöiden väärinohjautumiseen, joka lisää riskiä sairastua aikuisiällä eri sairauksiin. Eli nykyinen suositus 10 ug ei riitä mitenkään pitämään seerumin d-vitamiinipitoisuutta yli 90 nmol/l
  • imettävät äidit tarvitsevat  160 µg päivässä, jolloin turvataan myös vauvan d-vitamiinin saanti
  • vanhuksilla maksassa muodostuvan aktiivisen muodon, "prohormonin" tuotanto hidastuu. Tämä hidastuma on neljäsosa verratuna nuoren ihmisen maksan prohormonin tuotantoon
  • erilaisten sairauksien ilmetessä
  • MS-tautia sairastavilla on merkittävästi heikentynyt kyky tuottaa kalsidiolista kalsitriolia. Myös taudin kulkua voi hidastuttaa runsaammalla d-vitamiinin käytöllä, kuten monet neurologit ovat tutkimuksissaan todenneet: "Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa neurologian professori Peter A. Calabresin johdolla tehtiin kliininen tutkimus, jossa MS-potilaille annettiin D-vitamiinia joko 260 tai 20 µg/vrk. Suurempi annos oli hyödyksi, pienempi tehoton"

Virallinen suositus Suomessa on 10 ug/ vrk, jolla voidaan ehkäistä ainakin väärät sääret juuri ja juuri. Turvallinen yläraja aikuisilla on 100 ug/vrk tai jollaikin se on jopa 125 ug. Toksinen raja ei ole yksiselitteinen, sillä kerta-annoksenakin d- vitamiinia on annettu vuosiannoksena jopa 12 500 ug ilman haittavaikutuksia. Kutakuinkin 250 ug/vrk voidaan pitää toksisena rajana ja sekin pitkäaikaisesti käytettynä, ainakin Erkki Antilan mukaan. Endocrine Societyn mukaan 250 ug.n päiväannos olisi vielä turvallinen, mutta EU:n raja on maltillinen, 100 ug/ vrk 11 vuotta täyttäneelle.

Alle 3-vuotialle lapsille suositellaan 10 ug eli 400 KY/ vuorokaudessa.

Lääkäri Erkki Antilan mukaan ravinnosta saatava d-vitamiinin määrä on hyvin minimaalinen, joten talviaikaan erityisesti tarvitaan ravintolisä.

Lähdetäänpä katsomaan mitä iherbissä olisi tarjolla, sitä ennen vielä muistin virkistykseksi:

1 IU = 0,025 ug
1 ug= 40 IU


Thorne Research- ravintolisät ovat hyvin korkealaatuisia ja tutkittuja. Niitä suosittavat myös lääkärit ja terveysalan asiantuntijat Yhdysvalloissa. Lähetin yritykselle kysymyksen gmo- ainesosien käytöstä ja vastaus oli, että he eivät valmista tuotteita, jonka ainesosat ovat geenimuunneltuja. Heillä ei ole vielä Non-GMO Project - tunnusta, mutta ovat tällä hetkellä työstämässä sitä. 


Tässä olisi yhdessä tabletissa n. viikon annos, eli 625 ug. Jotkut voivat tarvita jopa toisenkin tabletin. Kätevä, jos ei jaksa muistaa ottaa tablettia joka päivä.


Thorne Research, D-5,000, 60 Veggie Caps

Tästä reilu päiväannos 125 ug.


Nestemäinen d-vitamiini, tästä saa 1000 iu eli 25 mikrogrammaa kahdesta tipasta. Ideaalinen heille, joille on ikävää niellä tabletteja tai imeytyminen suolistosta vaikeutunut.

D-vitamiinin imetymisen kannalta on tärkeää nauttia myös rasvahappoja sekä magnesiumia.

Katso myös aikaisemmat postaukset hyvistä d- vitamiinivalmisteista sekä rasvahapoista.


Briefly in english: People has often lack of vitamin d, especially them who are living far from equator.Vitamin d is The Key of staying healthy. I found it again how good place iherb is to go buy this supplements, see the links above. And remember couponcode GPN777 which never expires. Thank you very much.

Lähdetiedot: http://www.d-vitamiini.fi/tietoa_d-vitamiinista/miksi_tarvitsemme_d-vitamiinia.php
                       http://www.terveyshymy.fi/artikkelit/d-vitamiinin-puutos-on-suuri-terveysriski
                       http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247
                       http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk0100
                       http://ruokasota.fi/2016/04/19/autoimmuunitaudit-3-d-vitamiinin-vaikutusmekanismit-ja-ms-taudin-patogeneesi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämän laatua parantamassa, koentsyymi Q10, ubikinoni.

Asiaa vitamiineista sekä ohjeita hyvän monivitamiinivalmisteen valintaan

Tyrnillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia